Καλώς ήρθατε στον Ιστοτόπο μας
Η κατάσταση της Μονής σήμερα.      
    
 

Το Μοναστήρι οφείλει την ονομασία του, ως Μονή Παναγίας Μυρτηδιώτισσας, στην εικόνα της Παναγίας η οποία βρέθηκε από τον μοναχό Δανιήλ, ύστερα από ένα όραμα που είδε, μέσα σε ένα σπήλαιο περιτριγυρισμένο απο μυρτιές στο σημείο που κτίστηκε αργότερα το μοναστήρι. Η Μονή υπάρχει μέχρι και τις μέρες μας επιβιώνοντας από επιδρομές πειρατών, ληστείες, φυσικές καταστροφές και τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο εχθρό για κάθε ανθρώπινο δημιούργημα, την φθορά του χρόνου.
Σήμερα στο μοναστήρι υπηρετεί ένας νέος στην ηλικία αλλά και στις ιδέες μοναχός, ο μοναχός Δανιήλ, του οποίου όνειρο αλλά και καθημερινός αγώνας είναι να σβήσει τα σημάδια που άφησε ο χρόνος στην Μονή.
Ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια απο το καλοκαίρι του 2006, που έχει ήδη αποφέρει αξιοθαύμαστη βελτίωση στα λειτουργικά προβλήματα που υπήρχαν στα κτίρια αλλά και τους υπόλοιπους χώρους της Μονής. Με ελάχιστους οικονομικούς πόρους ελπίζει, με την βοήθεια του Θεού και την συμπαράσταση των ανθρώπων, να βρει την δύναμη να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο του.
Εκτός από τις επισκευές και τις βελτιώσεις που έχει καταφέρει μέχρι σήμερα ένα άλλο έργο του μοναχού Δανιήλ είναι η προσπάθειά του να εμπλουτίσει την πανίδα της περιοχής, εκτρέφοντας ζώα που παλαιότερα αφθονούσαν στην περιοχή (λαγούς, κουνέλια, κατσίκες κ.α.) και αφήνοντας τα ελεύθερα στο χώρο του δάσους της Μονής αλλά και του βουνού τουΑγίου Γεωργίου γενικότερα.
Ένα μελλοντικό του όνειρο είναι να αναστηλώσει και να επισκευάσει το
παραδοσιακό ελαιουργείο που βρίσκεται μέσα στις εγκαταστάσεις της Μονής
(οι μηχανισμοί και οι πρέσες του χρονολογούνται από το 1896)ούτως ώστε αυτό να ξαναγίνει λειτουργικό. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στη Μονή να παράγει και πάλι το λάδι της, μα όχι μόνον αυτή, αλλά και οι αγρότες της γύρω περιοχής που το επιθυμούν, με τον παραδοσιακό τρόπο που παράγονταν το ελαιόλαδο εδώ και εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια στο νησί.